Primaria Roesti

Va prezinta

Search

Ultimele Stiri

Apr 11: Lansarea template-uli divese pe toata pgina... etc..

Link-uri:

Bisericile comunei Roesti

In comuna Roesti funcţionează patru biserici cu doua parohii.

Thumbnail example

Parohia Roesti-Cueni, cu biserica „Cuvioasa Paraschiva”, construita in anul 1882, din cărămida acoperita cu tabla.

Biserica „Cuvioasa Paraschiva”, situata in satul Barbarigeni construita in anii 1973-1974, din cărămida si acoperita cu tabla. Precizam ca atat preotul cat si sătenii sărbătoresc hramul bisericii in ziua de 15 august „ Sfinta Măria”.

Parohia Roesti-Ciocaltei, cu biserica „Sfinţii Voievozi” situata in satul Bajenari construita in anii 1840-1850, construcţie din cărămida acoperita cu tabla, reparata si sfinţita din nou in anul 1911. Precizam ca in documentele istoriografice biserica poarta hramul de „Sfinţii Voievozi” in realitate preotul si sătenii din acest sat tin biserica cu hramul „Cuvioasa Paraschiva”.

Biserica Ciocaltei construita in anii 1840-1847, construcţie din lemn, temelia de cărămida, acoperita cu sita actualmente acoperita cu tabla. Hramul bisericii este „Cuvioasa Paraschiva”.
Primii preoţi care au funcţionat in primele parohii ale comunei Roesti, tinind cont ca actuala comuna a fost formata pe teritoriul a trei comune, Roesti, Cueni si Cermegesti si parohiile existente la acea vreme erau cu totul altele decit cele de astăzi. Astfel la biserica din satul Bajenari, care era parohie de sine statoare, primul preot a fost M.N. Alexe, după care au urmat C.R. Matet si Mazilu M. Gheorghe, actualmente preotul paroh este Ciuca I. Grigore care are in parohia sa si biserica Ciocaltei.

La biserica din satul Ciocaltei, parohie ce cuprindea si biserica din satul Modoia comuna Cernisoara,primul preot a fost Popescu Constantin supranumit si Popa Boboc, urmat de preotul Mazilu M. Gheorghe, cand parohia s-a despărţit de biserica Modoia si s-a unit cu biserica Bajenari formind actuala parohie.

In parohia Cueni, parohie deasemenea de sine statoare , primul preot a fost Nicolaescu Petre , care a construit actuala biserica, urmat de preotul Radoi I Marin. Actualmente funcţionează ca preot paroh Stegarus Grigore.

Biserica din satul Barbarigeni funcţionează din anul 1974, ca preot paroh tot Stegarus Grigore. Precizam ca la sfarsitul secolului al XIX -lea a existat aici o biserica si o parohie de sine statoare, dar care la începutul secolului XX si către mijlocul acestuia, biserica s-a desfiinţat, asa cum am arătat reinfiintindu-se in anul 1974.

Bisericiile din satul Bajenari „Sfinţii Voievozi” si cea din satul Ciocaltei „Cuvioasa Paraschiva” sunt declarate monumente istorice.